top of page
Ανώνυμο σχέδιο (2).png

Αξιοθέατα στα Μετέωρα

Ο καλύτερος τρόπος για να επισκεφθείτε και να ανακαλύψετε τα Μετέωρα είναι να νοικιάσετε ένα σκούτερ.

Ιερά Μονή Αγίου Στεφάνου

Η ιστορία των πρώτων χρόνων της μονής χάνεται στα βάθη των αιώνων και καλύπτεται από παραδόσεις. Οι πρώτες μαρτυρίες ανάγονται στην ίδρυσή του στα τέλη του 12ου αιώνα, γύρω στο 1191-1192. Πιθανώς ο πρώτος πιστός ερημίτης που έζησε σε κάποια βράχο σπηλιά ονομαζόταν Ιερεμίας. Στην πορεία της ιστορίας του, το μοναστήρι έλαβε την υψηλή προστασία και τη βοήθεια των ευγενών του Βυζαντίου, των παραδουνάβιων ηγεμονιών και του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως. Το 1798 χτίστηκε το σημερινό επιβλητικό καθολικό προς τιμή του Αγίου Χαραλάμπους. Οι τοιχογραφίες του ναού, που καθαρίζονται και διατηρούνται σήμερα, αποτελούν μια ενδιαφέρουσα ομάδα μεταβυζαντινής αγιογραφίας. Σήμερα στη μονή αυτή φυλάσσονται 154 χειρόγραφα από τον 11ο έως τον 19ο αιώνα.

AGIOS STEFANOS

Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος

Η κορυφή του βράχου στον οποίο βρίσκεται το μοναστήρι καλύπτει περίπου έξι στρέμματα. Δεν υπάρχουν συγκεκριμένες πληροφορίες για τον ιδρυτή του. Ωστόσο, σύμφωνα με ιστορικές πηγές, εκτιμάται ότι χτίστηκε μεταξύ 1458-1476. Και εδώ τα παλιά χρόνια οι μοναχοί και οι προσκυνητές ανέβαιναν με ανεμόσκαλες και το παραδοσιακό δίχτυ. Ωστόσο, το 1925, όταν ηγούμενος του μοναστηριού ήταν ο Νίκανδρος Σταθόπουλος, χαράχτηκαν 140 σκαλοπάτια, τα οποία μέσα από ένα στενό μονοπάτι στη βάση του βράχου οδηγούν στο μοναστήρι. Σήμερα υπάρχει και τελεφερίκ κυρίως για τη μεταφορά προϊόντων και υλικών. Μέσα στο μοναστήρι υπάρχει ένας μικρός ναός βυζαντινού ρυθμού με χαμηλό τρούλο και αποτελείται από το ιερό, τον κυρίως ναό και τον νάρθηκα. Τα παράθυρα είναι λίγα, οπότε ο ναός είναι σχετικά σκοτεινός.

agia triada.

Ιερά Μονή Βαρλαάμ

Περίπου 146 απότομα σκαλοπάτια πρέπει να ανέβουν για να φτάσετε σε αυτό το ιστορικό μοναστήρι. Το 1350, μια τολμηρή ασκητική φιγούρα, ο Βαρλαάμ, σκαρφάλωσε στον βράχο, από το όνομα του οποίου ονομάστηκε το μοναστήρι. Έκτισε τρεις ναούς, ένα μικρό κελί και μια δεξαμενή για νερό. Την περίοδο 1517-1518 ανέβηκαν οι δύο κτήτορες της μονής, οι ιερομόναχοι αδελφοί Θεοφάνης και Νεκτάριος, οι Αψαράδες. Η Ιερά Μονή Βαρλαάμ έχει πλούσιο ζωγραφικό διάκοσμο που παραπέμπει στον Θηβαίο ζωγράφο Franko Catellano, μια αξιόλογη συλλογή χειρογράφων, που πλησιάζουν τα 300, ενώ παρουσιάζει ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον. Σύμφωνα με τους υπεύθυνους του μοναστηριού, η μεταφορά των υλικών διήρκεσε 22 χρόνια, ενώ το χτίσιμο μόνο 20 ημέρες. Αξιοσημείωτο είναι και το βαρέλι του 16ου αιώνα, το οποίο έχει χωρητικότητα 12.000 λίτρων. Το νερό του ήταν πόσιμο και χρησιμοποιούνταν επίσης για αγροτικές και οικοδομικές εργασίες.

balram.

Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος ή Μεγάλου Μετεώρου

Το μοναστήρι, που βρίσκεται πάνω σε έναν πολύ μεγάλο βράχο, είναι το παλαιότερο, το μεγαλύτερο και, όπως όλοι υποστηρίζουν, το σημαντικότερο από τα μοναστήρια των Μετεώρων που έχουν διασωθεί μέχρι σήμερα. Ιδρύθηκε λίγο πριν από τα μέσα του 14ου αιώνα. από έναν λόγιο και άγιο μοναχό, τον όσιο Αθανάσιο τον Μετεωρίτη. Σημαντική προσωπικότητα υπήρξε και ο διάδοχός του και δεύτερος ιδρυτής της μονής, ο μοναχός Άγιος Ιωάσαφ, πρώην βασιλιάς Ιωάννης Ούρεσης Παλαιολόγος. Στα σαράντα περίπου χρόνια της μοναστικής του ζωής, ο όσιος Ιωάσαφ δημιούργησε κελιά, νοσοκομείο, στέρνα, ανακαίνισε το ναό της Μεταμορφώσεως και ήταν μεταξύ των ιδρυτών της μονής Υψηλότερων (των Καλλιγράφων), που είναι κτισμένη σε απόκρημνο και απρόσιτος βράχος απέναντι από το Μεγάλο Μετέωρο . Επίσης, υπολογίζεται ότι το 1544-1545 χτίστηκε ο σημερινός μεγαλοπρεπής κυρίως ναός και λίγο αργότερα η τράπεζα, η κουζίνα, το νοσοκομείο - γηροκομείο, ο πύργος, μικρά ξωκλήσια και σκάλες που ανεβαίνουν από τον πύργο. Επιπλέον, η βιβλιοθήκη της μονής είναι μια από τις πλουσιότερες και πολυτιμότερες μοναστηριακές βιβλιοθήκες, αφού, παρά τις αντίξοες ιστορικές συγκυρίες, οι μοναχοί διατήρησαν και διέσωσαν μέχρι σήμερα ανεκτίμητους θησαυρούς, π.χ. χειρόγραφοι κώδικες, έγγραφα και σπάνια γραπτά.

megalo meteoro.

Ιερά Μονή Ρουσάνου

Το μοναστήρι καλύπτει ολόκληρο το πλάτωμα της κορυφής του βράχου, με αποτέλεσμα να εμφανίζεται ως το φυσικό του άκρο, ενώ η σημερινή οικοδομική του μορφή πήρε την τρίτη δεκαετία του 16ου αιώνα. το μοναστήρι αποτελείται από ένα τριώροφο συγκρότημα, με το καθολικό και τα κελιά στο ισόγειο, καθώς και τους χώρους υποδοχής, το αρχοντικό, την έκθεση και. Στο πληροφοριακό σημείωμα της μονής αναφέρεται ότι το όνομα της μονής δόθηκε από τον πρώτο κάτοικο του βράχου ή τον κατασκευαστή της πρώτης εκκλησίας τον 13ο ή 14ο αιώνα. Το βέβαιο είναι ότι μεταξύ των ετών 1527 και 1529 δύο αδέρφια από το Γιαννιό, ο Ιωάσαφ και ο Μάξιμος, έλαβαν άδεια να εγκατασταθούν και να ζήσουν μοναχοί στον βράχο του Ρουσάνου. Όταν σηκώθηκαν εκεί, δεν βρήκαν παρά ερείπια και ερείπια. Γι' αυτό ανέπτυξαν ιδιαίτερη οικοδομική δραστηριότητα. Το 1530 έκτισαν το καθολικό στη θέση της ερειπωμένης εκκλησίας της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος και ανακαίνισαν το μοναστήρι.

roysanoy.

Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου Αναπαυσά

Είναι το πρώτο μοναστήρι που συναντάμε στο δρόμο για τα Μετέωρα. Ο βράχος πάνω στον οποίο χτίστηκε το μοναστήρι είναι πολύ μικρός, με αποτέλεσμα να σχηματίζεται σε διαδοχικά στρώματα και το μοναστήρι να αποτελείται από τρεις ορόφους. Κατά πάσα πιθανότητα το όνομα της μονής οφείλεται στην τοποθεσία της, γιατί θεωρείται ότι προσφέρει σωματική και πνευματική ανάπαυση, γαλήνη και ανάπαυση. Το καθολικό της μονής αγιογραφήθηκε το 1527 από τον διάσημο Κρητικό ζωγράφο Θεοφάνη Στρελίτζα, που πιθανότατα ήταν μοναχός τότε. Κάτω από κάθε αγιογραφία που έκανε έβαζε το μονόγραμμα της Ι.Μ.. Η ζωγραφική της εικόνας του καθολικού της μονής του Αγίου Νικολάου των Υπόλοιπων είναι το παλαιότερο γνωστό έργο αυτού του σπουδαίου καλλιτέχνη της κρητικής σχολής στον πρώτο όροφο της μονής. εκεί βρίσκεται το πολύ μικρό ξωκλήσι του Αγίου Αντωνίου, το οποίο έχει ιδιαίτερη σημασία γιατί σώζει λείψανα παλαιών τοιχογραφιών του 14ου αιώνα. Εκεί βρίσκεται και η κρύπτη, όπου στο παρελθόν φυλάσσονταν οι κώδικες και τα κειμήλια της μονής.

agios nikolaos.
bottom of page